Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА та Офіс Генерального прокурора врегулювали взаємодію щодо розшуку необґрунтованих активів

27-10-2021

АРМА спільно з Офісом Генерального прокурора з урахуванням повноважень та функцій відповідних органів розроблено наказ «Про затвердження Порядку розгляду АРМА звернень органів прокуратури щодо виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України.

Метою наказу є визначення засад взаємодії між АРМА та Офісом Генерального прокурора, у тому числі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, для подальшої ефективної реалізації інституту визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави. 

Варто зазначити, що застосування механізму цивільної конфіскації як ефективного засобу повернення незаконно набутих активів поза межами кримінального провадження повинно спрямовуватися на посилення боротьби з проявами корупції.

Зокрема, наказом встановлюються:

  • вимоги до адресованих АРМА звернень, підготовлених прокурорами Офісу Генерального прокурора, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, органами прокуратури;
  • підстави для відмови у розгляді таких звернень;
  • порядок та строки розгляду звернень;
  • порядок моніторингу результатів розгляду звернень.

Зазначимо, що від наказу очікується позитивний вплив, оскільки в результаті реалізації документу, ним встановлюється механізм інформаційної взаємодії при розгляді АРМА звернень прокурорів Офісу Генерального прокурора, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, органів прокуратури щодо виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

Довідково: Необґрунтованими активами вважаються активи, щодо яких судом на підставі поданих доказів не встановлено, що вони або грошові кошти, необхідні для їх придбання, були набуті за рахунок законних доходів. Визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави відбувається в межах цивільної конфіскації, передбаченої Цивільним процесуальним кодексом України (розділ 12). На відміну від кримінального процесу, в якому сторона обвинувачення має доводити вину обвинуваченого, інструмент цивільної конфіскації передбачає необхідність доводити законність походження статків їх власниками, навіть у разі, якщо кримінальне провадження у справі вже завершено.

Як відомо, АРМА здійснює управління не лише активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні або конфісковано внаслідок обвинувального вироку, але й у справах про визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави.