Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА вирішило не повертати понад 21 мільйони гривень за заявою адвоката Юсуфа Абібуллаєва

23-02-2024

У п'ятницю 23 лютого  відбулося засідання робочої групи АРМА  щодо резонансної справи, що  бере початок ще з 2022 року. Саме тоді було накладено арешт та передано Агентству  грошові кошти у сумі 18 983 750 гривень.  

На адресу АРМА надійшли  заяви та ухвали судів  від адвоката, який представляє інтереси Юсуфа Абібуллаєва щодо повернення грошових коштів. Після цього Агентство звернулося до Антикорупційної ради для аналізу ситуації та отримання рекомендацій. Антикорупційна рада зазначила, що правові підстави для повернення коштів існують. 

“АРМА  звернулося до Служби безпеки України (СБУ) з проханням надати додаткову інформацію, зокрема щодо підтвердження чи спростування чи являються вказані кошти речовими доказами у кримінальному провадженні.

СБУ в Запорізькій області встановила, що Абібуллаєв отримав громадянство країни агресора - російської федерації та здійснює господарсько-підприємницьку діяльність на тимчасово окупованій території Запорізької області, відповідно - сплачує податки країні-агресору, тим самим фінансуючи війну” - сказав заступник Голови АРМА  Павло Великоречанін сьогодні під час розгляду питання щодо повернення коштів, посилаючись на офіційні відповіді на запити АРМА. 

Відповідно до Постанови КМУ “Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв'язку з військовою агресією російської федерації”, згідно з якою встановлено мораторій на виконання фінансових зобов'язань перед громадянами російської федерації, АРМА не має правових підстав для повернення коштів громадянину рф  імʼя Абібуллаєву.

Станом на 23 лютого 2024 року сума нарахованих процентів від розміщення траншу становить 2 456 067 гривень. 

АРМА планує інвестувати ці кошти у придбання військових облігацій, тим самим сприяючи зміцненню обороноздатності України. Таким чином, кошти, які могли бути використані для підтримки ворожих дій, будуть спрямовані на користь України.