Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Чому прибутковість не є критерієм ефективності АРМА?

02-11-2022

Серед основних функцій АРМА у сфері управління активами в законодавстві немає пункту про генерування доходів до бюджету, проте оцінка ефективності Агентства саме за цим критерієм є широко розповсюдженою у публічному дискурсі.

Експерти часто вдаються до простої формули, мовляв АРМА передало в управління актив вартістю умовно 1 млрд грн, а бюджет отримує з цього 1 млн грн в місяць, отже, ефективність управління складає 0,1%.

Втім, такий підхід не враховує, що із загального доходу, який управитель отримує завдяки використанню активу, найбільша частина – в середньому ¾ - витрачається на утримання самого активу, його ремонт, модернізацію, охорону й страхування, оплату різних послуг та заробітної плати працівникам тощо.

Наприклад, управитель "трубою Медведчука" витрачає близько 80 млн грн на рік лише на зарплати та понад 10 млн грн на сплату податків. Крім того, певна частина отриманих з управління доходів є винагородою самого управителя за його діяльність.

Тож бюджет отримує тільки частку з того, що приносить актив у ході його комерційного використання.

Важливо, що завдяки діяльності управителів та витратам на утримання активів, які в річному вимірі кратно перевищують бюджет АРМА, забезпечується збереження економічної вартості арештованого майна, в чому і полягає головне завдання Нацагентства.

Якби не діяльність органу, всі витрати на зберігання арештованої власності були б тягарем безпосередньо державного бюджету. Натомість збережене майно дає державі більше вигод після його конфіскації.