Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Досвід Італії та України в управлінні арештованим рухомим майном

19-08-2021

Італійське агентство з розшуку та управління активами (ANBSC) має один з найбільш розвинених інструментаріїв розпорядження арештованим рухомим майном, що дозволяє максимально ефективно забезпечувати компенсацію суспільству за завдану шкоду від злочинів.  

Зокрема, управління певними видами рухомого майна в Італії має такі особливості:

  • Зареєстроване рухоме майно (вантажні автомобілі, вилочні навантажувачі та будь-які інші засоби спеціального призначення, що відповідають потребам суспільного порятунку) передаються за законом на користь Національної пожежної бригади.
  • Рухомі активи, в тому числі зареєстровані в державних реєстрах, використовуються Агентством для роботи в інституційній діяльності державних органів, місцевих органів влади або добровільних асоціацій, що діють в соціальному секторі.
  • Для непродуктивних, об'єктивно непридатних для використання, одноразових або невідчужуваних товарів передбачені спеціальні умови утилізації.

У порівнянні з італійським Агентством АРМА в Україні наділене значно вужчими можливостями розпоряджатися арештованим майном, зокрема:

  • Якщо в судовому рішенні не передбачена можливість продажу рухомого майна, в АРМА залишається лише одна альтернатива – знайти для нього управителя, яким може бути виключно суб’єкт підприємницької діяльності. Передати майно, наприклад автомобілі, виведені з цивільного обороту, органам безпеки, охорони здоров’я чи місцевого самоврядування неможливо;
  • Закон не дозволяє передавати арештоване майно благодійним фондам, громадським організаціям та іншим неприбутковим структурам для використання у соціальних цілях;
  • АРМА не має інструментів управління, зокрема повноважень та ресурсів для утилізації зіпсованих продуктів харчування, непридатної для використання сировини, небезпечних речовин тощо.

 Відтак, обмежені можливості АРМА у сфері менедженту арештованого рухомого майна в багатьох випадках унеможливлюють його використання у спосіб, орієнтований на задоволення важливих суспільних потреб. Для виправлення ситуації, реформування законодавства, яке регулює діяльність АРМА, має враховувати кращий світовий та, зокрема, європейський досвід управління проблемними активами.