Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Характерні проблеми управління арештованим рухомим майном

09-03-2023

Арештоване рухоме майно, яке передається в управління АРМА, може бути як реалізоване, так і передане управителю на підставі договору управління. Можливість реалізувати арештоване майно визначає тільки суд за чіткими критеріями.

Під час віднесення того чи іншого конкретного активу до видів майна, що підлягають реалізації, мають враховуватися властивості та характеристики таких активів.

Часто однією з перешкод для ефективного та оперативного здійснення заходів з управління рухомим майном є відсутність в судових ухвалах визначення, яким саме шляхом має здійснюватися управління. У підсумку, АРМА не має змоги в адекватні строки продати актив, яким можливо управляти тільки шляхом реалізації. Йдеться, наприклад, про майно, яке швидко псується або швидко втрачає вартість – сільськогосподарська продукція, продукти харчування, сировина, електронна техніка тощо.

За таких умов АРМА звертається до процесуального керівника з проханням розглянути можливість звернення до суду з клопотанням про передачу активів в управління Нацагентству шляхом реалізації.

Як показує практика, процедура звернення процесуального керівника до суду та винесення відповідної ухвали слідчим суддею щодо передачі рухомого майна в управління АРМА безпосередньо шляхом реалізації може тривати понад 30 календарних днів. Відповідно, протягом цього часу  АРМА не має повноважень здійснювати конкретні заходи з управління.

Крім того, в деяких випадках під час фактичного приймання-передачі рухомого майна від прокурора до АРМА, виявляється невідповідність кількості майна, яку зазначено в ухвалі, з його реальними обсягами.

У такому випадку АРМА також звертається до процесуального керівника або органів досудового розслідування для усунення невідповідностей.

Окремо слід згадати й проблеми щодо охорони арештованих активів, переданих Агентству для реалізації.

Наприклад, в управління АРМА шляхом реалізації було передано посіви кукурудзи площею понад 27 га.

Представниками міжрегіонального територіального управління Агентства під час здійснення огляду активу встановлено, що врожай зерна зібраний.

АРМА невідкладно повідомило процесуального керівника про виявлення обставин, що свідчать або можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення та відповідно про відсутність в АРМА правових підстав щодо виконання ухвали.

Описаний випадок засвідчує необхідність більш ретельного контролю з боку правоохоронних органів за арештованими активами до моменту, поки АРМА не здійснить відповідні заходи з управління. Адже в Нацагентства відсутні повноваження з охорони арештованого майна та заходів його фізичного збереження в будь-який інший спосіб.

Перелічені труднощі, з якими стикається АРМА, підтверджують, що ефективне управління арештованими активами значною мірою залежить від рішень правоохоронних органів та судів. Для уникнення вказаних перешкод АРМА проводить спільні консультації з органами досудового розслідування та процесуальними керівниками, а також розробило методичні рекомендації для правоохоронців, засновані на практичному досвіді фахівців Національного агентства.