Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Минулого року АРМА реалізувало арештовані активи на 110 мільйонів гривень

10-02-2022

Протягом 2021 року від реалізації арештованого майна отримано майже 110,2 мільйона гривень, які в подальшому були розміщені на депозитному рахунку АРМА.

Для порівняння, у 2020 році внаслідок продажу арештованих активів на електронних торгах отримано 8,9 млн грн, у 2019 році – 169 млн грн, у 2018 році – понад 3 млн грн, тоді як у 2017 році на поточний рахунок АРМА надійшли грошові кошти у розмірі більше 2 млн грн.

За весь період діяльності на рахунки АРМА від реалізації арештованих активів надійшло понад 290 мільйонів гривень.

У 2021 році АРМА було здійснено 15 заходів з реалізації арештованих активів. Серед реалізованого на торгах майна – транспортні засоби, сільськогосподарська продукція, посіви зернових, текстиль тощо.

Варто нагадати, що у минулому році Агентство передало для реалізації найдорожчий лот в історії АРМА. Так, на електронному аукціоні було реалізовано арештовану понад 3 тисячі тонн соняшникової олії, ціна продажу якої перевищила 93 мільйони гривень.

Крім того, за високі показники з реалізації арештованого майна за допомогою системи електронних торгів «OpenMarket» АРМА отримало відзнаку від державного підприємства «СЕТАМ» - станом на 28 грудня 2021 року загальний показник Національного агентства з продажу активів на майданчику склав понад 294 мільйони гривень.

Кошти від продажу разом із нарахованими на них відсотками є потенційним доходом державного бюджету у разі винесення вироків про конфіскацію. Водночас у випадку скасування арештів або виправдувальних вироків капіталізовані грошові активи повертаються законним власникам.

«Таким чином, реалізація майна є ефективним способом збереження вартості активів під час дії арешту. Важливо наголосити, що управління майном шляхом його реалізації на торгах не є відчуженням активів у фізичних та юридичних осіб – до завершення кримінального провадження кошти від продажу є їх законною власністю» - повідомив т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович.

Довідково. 1-го листопада 2021 року набрали чинності зміни до Закону про АРМА, якими передбачено низку важливих новацій у сфері реалізації активів. По-перше, прерогатива визначення способу управління – передача підприємцям або реалізація – належатиме тільки суду. По-друге, відповідно до законодавчих змін, реалізації підлягатиме лише рухоме майно, яке швидко псується, швидко втрачає вартість або витрати на зберігання якого протягом року перевищують половину його вартості. Водночас продаж об’єктів нерухомості буде можливим тільки зі згоди власника або після обвинувального вироку суду та конфіскації активу.