Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Національне агентство оскаржило заборону Окружного адміністративного суду м.Києва на управління майном

05-04-2018

21 березня 2018 року Окружний адміністративний суд м. Києва заборонив Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів здійснювати управління ряду арештованими у кримінальному проваджені активами.

Даний пакет активів, а це понад 120 об’єктів рухомого та нерухомого майна вартістю понад 500 млн грн, був переданий 6 жовтня 2017 року Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України. Наразі частина з об’єктів вже реалізована, а частина передана управителям за договорами управління.

Про це повідомив на брифінгу Голова Національного агентства Антон Янчук: «Протягом півроку власниками арештованих активів чинились численні спроби скасування арештів даних активів у кримінальному процесі. За цей час   зафіксовано понад 30 спроб скасування арештів. Усі ці спроби були невдалими, на сьогодні арешти не скасовано, управління чинне», – зазначив він.

 «Розуміючи, що спроби скасування арешту і припинення управління в кримінальному процесі закінчились невдачею, власники арештованого майна ініціювали позови до інших суддів з однією метою – заблокувати арешт через інші суди», – додав Голова Національного агентства. 

Одне з таких проваджень – адміністративний позов власників майна до Окружного адміністративного суду м. Києва. Подавши позов, власники просили вжити тимчасові заходи забезпечення – заборонити агентству управляти майном до закінчення спору. На превеликий подив 21 березня цього року суд задовольнив прохання позивачів і виніс ухвалу, якою заборонив агентству управляти арештованим майном позивачів.

Національне агентство вважає таку заборону незаконною у зв’язку з чим звернулось до Окружного адміністративного суду з заявою про скасування заборони управляти майном. Суддя К.С. Пащенко залишив позицію агентства та надані докази поза увагою і  залишив в силі цю заборону. Національне агентство вважає це рішення суду протиправним у зв’язку з чим вже звернулось до Апеляційного суду м. Києва з апеляційною скаргою. Також подано скаргу до  Вищої ради правосуддя на дії судді, заяву про вчинення суддею злочину до НАБУ, Національної поліції та САП.

Заборонивши агентству управляти арештованим майном, суддя К.С. Пащенко заборонив виконувати 7 ухвал слідчих суддів про передачу майна в управління агентству.

Необхідно наголосити – в  правовій системі не допускається блокування рішень судів однієї юрисдикції, рішеннями суддів іншої юрисдикції, що закріплено на рівні Конституції. Своїм рішенням суддя К.С. Пащенко створив небезпечну колізію – коли 7 рішень слідчих суддів є чинним і обов’язковим до виконання, а з іншої сторони рішення судді К.С. Пащенко забороняє виконувати 7 рішень слідчих суддів і також є чинним та обов’язковим до виконання.

Зазначена заборона суддею К.С. Пащенком винесена за клопотанням кола юридичних та фізичних осіб, які є учасниками кримінальних проваджень, що розслідуються Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України щодо обставини створення В. Януковичем, М. Азаровим та іншими колишніми високопосадовцями злочинної організації.

«Національне агентство вітає  змагальність в судовому процесі, але коли спостерігаємо кричущі факти правопорушень вимушені реагувати жорстко і миттєво, звертаючись в тому числі і до ЗМІ. Минулого року, я говорив про те, що на відміну від інших антикорупційних органів, Національне агентство є менш залежним від судової системи, оскільки його діяльність не пов’язана з необхідністю судового розгляду після передання активів в управління. Натомість, виявляється, що суди можуть елементарно блокувати роботу Нацагентства. У зв’язку з чим ми підтримуємо подальшу необхідність реформи судової системи. Апеляційний адміністративний суд ми просимо невідкладно розглянути нашу скаргу і скасувати протиправну заборону діяльності Агентства»», – наголосив Голова Національного агентства.