Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Навіщо потрібні консультації з АРМА при передачі активів в управління?

02-09-2021

Щороку в управління АРМА передаються тисячі арештованих активів.

Нині в Реєстрі арештованих активів налічується понад 10 тисяч записів про житлову та нежитлову нерухомість, земельні ділянки, майнові комплекси, транспорт, різноманітні товари, а також грошові кошти, корпоративні права, акції тощо.

АРМА уповноважене управляти активами або у спосіб реалізації майна на торгах, або шляхом його передачі підприємцям для тимчасового комерційного використання. Однак серед переданих Агентству активів є значна кількість арештованого  майна, управління яким суттєво ускладнене або  й неможливе з об’єктивних причин.

Наприклад, йдеться про живих тварин, вживаний одяг, радіодеталі військового призначення, незібрані посіви сільськогосподарських культур тощо. Іноді трапляються й зовсім курйозні випадки передачі в управління активів, таких як посіви опіумного маку.

Варто зазначити, що функціонал багатьох закордонних аналогів АРМА дозволяє в той або інший спосіб розпоряджатися подібними специфічними об’єктами, наприклад, за допомогою повноважень з утилізації, зберігання (забезпечення схоронності) майна або можливості його передачі благодійним фондам та громадським організаціям на некомерційній основі.

Оскільки в АРМА відсутні подібні повноваження, в управління Агентству доречно передавати лише ті активи, якими можливо найбільш ефективно управляти саме за допомогою наявних в Агентства інституційних інструментів.

Одним із найдієвіших способів «селекціонування» активів за критерієм їх придатності до належного управління є планування передачі арештованого майна в АРМА. Цей процес передбачає залучення представників Агентства до консультацій з представниками правоохоронних та судових органів, які безпосередньо приймають рішення про арешт активів та їх передачу в управління АРМА з визначенням конкретного способу такого управління (передача за договором або реалізація на торгах). Адже співробітники органу мають необхідний практичний досвід і знання для визначення найбільш оптимального шляху розпорядження активом, можуть вказати на неповний перелік майна в судовій ухвалі, внаслідок чого ускладнюється управління цілісними об'єктами, і т.п.

Здійснення подібних консультацій на постійній основі сприятиме максимально ефективній реалізації Агентством своїх функцій, що дозволить зберегти арештовані активи до вироку суду та збільшити надходження бюджету від управління ними.