Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Очільник АРМА взяв участь у науковій конференції щодо стану та перспектив кримінального судочинства

28-05-2021

Керівник АРМА Віталій Сигидин взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Кримінальне судочинство: сучасний стан та перспективи розвитку», присвяченій 100-річчю Національної академії внутрішніх справ України.

В конференції також взяли участь Руслан Дударець, заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України, Сергій Фомін, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду, Віра Михайленко, суддя Вищого антикорупційного суду, а також співробітники органів прокуратури, ДБР та представники наукової спільноти у сфері кримінальної юстиції.

Доповідь очільника АРМА стосувалася перспектив розвитку кримінального процесуального законодавства щодо управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Віталій Сигидин зазначив, що на етапі прийняття профільного Закону про АРМА до КПК були внесені лише точкові зміни, які на практиці є недостатніми для комплексного регулювання низки процедур з передачі активів до АРМА та управління ними.

За словами доповідача, такі недоліки яскраво відображаються в ході практичного здійснення функцій розшуку та управління активами. Тому, виходячи з власного та міжнародного досвіду, АРМА розробило низку законодавчих ініціатив, зокрема:

  • створення для Агентства можливостей брати участь у кримінальному провадженні щодо тих питань, які пов’язані з управлінням арештованими активами;
  • синхронізація положень Закону про АРМА та КПК України, насамперед щодо вартості активів, які можуть передаватися в АРМА;
  • врегулювання процедури прийняття рішень про передачу активів в управління та визначення шляху управління ними.

Керівник АРМА наголосив, що запропоновані норми грунтуються на практичному досвіді Агентства з управління арештованими активами, а тому прийняття та імплементація зазначених ініціатив здатні суттєво підвищити інституційну спроможність органу для реалізації своїх повноважень, що матиме позитивний вплив на результативність всієї правоохоронної та судової системи.