Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Олена Дума: АРМА ініціюватиме зміни до ЦПК України

12-04-2024

 

Про це повідомила Голова АРМА сьогодні, 12 квітня, під час круглого столу на тему: «Необґрунтовані активи: виклики правозастосування». Організатором заходу виступило видавництво «Юридична практика».

Захід відбувся також за участі Голови Вищого антикорупційного суду Віри Михайленко, суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду України Василя Крата та Євгена Петрова, а також експертів-правників.

Керівник Агентства з розшуку і менеджменту активів під час виступу наголосила на унікальних можливостях відомства у кримінальних провадженнях щодо незаконного збагачення.

«Ми не лише розшуковуємо активи осіб уповноважених на виконання функцій держави, але і управляємо ними. Проте, в частині управління корпоративними правами досі маємо обмеження - управляти АРМА може лише за згоди власника арештованих активів. Ми маємо зрушити з місця це питання та ухвалити законопроєкт № 10069», - зазначила Олена Дума. Вона додала, що це питання стосується тисяч арештованих активів, які вже можуть приносити доходи бюджету України.

Щодо функцій Агентства в питанні цивільної конфіскації, Голова АРМА закликала  представників судової гілки керуватися при розгляді справ щодо необґрунтованих активів та винесені ухвал нормами спеціального закону про АРМА та передавати такі активи в безпосереднє управління Нацагенства.

«Нацагентство ініціюватиме зміни до ЦПК України, бо тільки заарештувати майно - не вихід. Це - не боротьба з корупцією. Зазвичай, власник навіть може користуватися ним. Усі незаконно набуті активи мають працювати на державу, особливо - під час війни», - наголосила Олена Дума.

Крім того, вона додала, що найближчим часом АРМА звернеться до Верховного Суду України, аби суди отримали розʼяснення щодо необхідності застосування норм спецзакону "Про АРМА" при розгляді спорів щодо необґрунтованих активів.