Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Особливості канадської моделі конфіскації російських активів

06-07-2022

Днями Канада першою із західних країн законодавчо закріпила можливість стягнення заморожених російських активів для їх подальшої передачі іншим державам, насамперед Україні.

Як повідомляє Європейська правда, Канада не є ключовим розпорядником російських активів: за оцінками Statista, країна контролює лише близько $16 млрд заморожених активів Центробанку рф, кількість приватних активів росіян під її юрисдикцією та заморожених транзакцій теж не є найбільшими і оцінюються в близько $400 млн.

Конфіскація буде застосовуватись винятково до активів, на які накладені санкції.

Варто нагадати, що в Канаді не існує абсолютного права володіти приватною власністю.

При цьому оновлений закон передбачає не просто механічну конфіскацію, а достатньо збалансовану процедуру, в якій є місце і виконавчій, і судовій гілкам влади.

Згідно з канадським законодавством, фактичними підставами для конфіскації активів можуть бути:

- звернення міжнародної організації (organization of states) або об'єднання держав (association of states), членом яких є Канада, до такого кроку;

- серйозні порушення міжнародного миру і безпеки;

- грубі та систематичні порушення прав людини, скоєні в іноземній державі;

- значні корупційні дії за участю громадянина іноземної держави.

Очевидно, у випадку «об'єднання держав» мова йде про G7 чи умовну коаліцію для України, сформовану в рамках багатостороннього міжнародного договору для забезпечення відшкодування жертвам і потерпілим від війни в Україні.

Після конфіскації вилучені кошти, згідно з рішенням уряду, можуть бути використані для:

- відбудови іноземної держави, яка постраждала від серйозного порушення міжнародного миру і безпеки;

- відновлення міжнародного миру і безпеки;

- відшкодування жертвам серйозного порушення міжнародного миру і безпеки, грубих і систематичних порушень прав людини або актів значної корупції.

Варто зазначити, що прийняті законодавчі зміни не стосуються лише України, а можуть використовуватися щодо інших держав.

Проте очевидно, що пріоритетна ціль – «відбудова постраждалої країни» – прямо стосуватиметься саме нашої держави.

Наразі важливо, що застосовані Канадою підходи можуть стати модельними і українські дипломати можуть використовувати їх як приклад у переговорах щодо долі заморожених активів з іншими державами-розпорядниками.