Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Особливості управління арештованими активами в умовах війни

25-05-2022

В умовах воєнного стану проведення АРМА конкурсних відборів управителів об’єктивно ускладнено у зв’язку із зупиненням або обмеженням роботи реєстрів необхідних для здійснення повноцінних заходів з управління, відсутності можливості укладання нотаріальних договорів, а також відсутності заохочувальних важелів для залучення потенційних управителів в умах воєнного часу. Також частина майна, яке передано АРМА, знаходиться на тимчасово окупованих рф територіях, що унеможливлює здійснення їх огляду та подальшу передачу в управління.

Але не зважаючи на це, АРМА забезпечує здійснення комплексу заходів щодо підготовки документів з метою організації конкурсних відборів управителів. Зокрема на теперішній час здійснюється вивчення та огляд активу Глухівського кар’єру кварцитів, який знаходиться в потенційно небезпечній зоні на території Сумської області.

Так, з початку дії воєнного стану до Нацагентства надійшло понад двадцять ухвал щодо передачі в управління активів або реалізації рухомого майна, а також щодо скасування арештів та здійснення заходів щодо повернення майна законним власникам. АРМА здійснюються заходи щодо збору інформації стосовно зазначених активів. Крім того, відомством були вжиті заходи щодо виконання судових рішень, якими скасовано арешт грошових коштів, розміщених на депозитних рахунках Агентства та перераховано на користь законних власників відповідні грошові кошти та нараховані за ними проценти.

До того ж за період воєнного часу збільшилось надходження ухвал щодо передачі в управління АРМА складних активів, у структурі яких велика кількість одиниць. Так, ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва АРМА передано в управління понад 17 000 залізничних вагонів.

Разом з тим АРМА здійснює заходи з контролю за ефективністю управління активами та забезпечує постійний моніторинг технічного стану активів, що передані управителям за договорами управління майном. Працівниками АРМА разом з управителями ведеться фіксація пошкоджень або повної втрати об’єктів, які перебували в зоні активних бойових дій чи потрапили під ураження ворожих обстрілів, або знаходяться на території, яка тимчасово окупована рф.

Незважаючи на настання форс-мажорних обставин (воєнний стан), які зазначені в договорах про управління активами, а також підтвердженні документами торгово-промислової палати, управителі продовжують здійснювати внески до державного бюджету від управління активами відповідно до умов укладених договорів.