Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Планування перед арештом активів: досвід Канади

27-09-2021

У законодавстві багатьох іноземних країн є окрема процесуальна стадія - планування перед арештом.

Наприклад, у Канаді офіс з управління активами (SPMD) надає консультації й інші послуги правоохоронним органам та судам стосовно активів, які можуть бути арештовані у кримінальних провадженнях.

Планування перед арештом насамперед зменшує ризики майбутнього судового перегляду справ, впливає на стабільність арештів, а також дозволяє врахувати спроможність SPMD ефективно управляти певним активом.

Очевидно, що ступінь та характер планування будуть різними залежно від обставин та складності конкретних справ. Зокрема, у випадку з транспортними засобами планувальні заходи будуть мінімальними, тоді як для групи підприємств необхідне значне за обсягом та глибиною дослідження, оцінювання й серія консультацій між залученими сторонами.

В українському законодавстві немає процесуальної стадії, подібної до планування перед арештом. Проте її запровадження з високою ймовірністю могло б позитивно позначитись на якості, оперативності й узгодженості дій правоохоронної системи, судів та АРМА в питаннях накладення арешту на активи та їх подальшої передачі в управління Агентству.