Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Позиція щодо конкурсного відбору управителів активами резиденції «МЕЖИГІР’Я»

30-05-2019

29.05.2019 завершився конкурсний відбір управителя активами резиденції «МЕЖИГІР’Я». Проте, аналіз повідомлень у ЗМІ свідчить, що окремі журналісти, активісти та громадська рада при АРМА не підтримують рішення Тендерного комітету АРМА та закликають останнє до скасування результатів конкурсу і оголошення нового відбору управителя.

Конкурсний відбір управителя активами резиденції «МЕЖИГІР’Я» триває понад півроку. АРМА 5 разів продовжувало строки відбору, запрошувало долучитись до конкурсу громадськість активістів, бізнес, усіх охочих.

Водночас, конкурсний відбір не може тривати безстроково. Так само строк конкурсного відбору не може постійно продовжуватись, якщо відсутні передумови для появи якісно кращих учасників. Тим більше, АРМА не може без будь-яких передумов продовжувати конкурс, коли ДБР порушило кримінальне провадження щодо можливої службової недбалості службовців АРМА в затягуванні цього конкурсного відбору. Зрештою, за законодавством України, Тендерний комітет АРМА не вправі скасувати результати конкурсу на підставі незгоди з його результатами журналіста чи рекомендації громадської ради.

Разом  із тим, АРМА було і лишається відкритим до експертної думки, критичних настроїв суспільства та усвідомлює величезне політичне, соціальне та історико-культурне значення активів резиденції «МЕЖИГІР’Я».

Отже, стосовно подальшої долі резиденції «МЕЖИГІР’Я» можемо запропонувати (нагадати) такі можливі опції.

По-перше, передача арештованих активів резиденції «МЕЖИГІР’Я» - лише один зі способів встановлення контролю держави над ними. Іншим способом може бути їх націоналізація. Народні депутати вправі ініціювати питання про націоналізацію цих активів. У разі націоналізації, участь АРМА в управлінні цим майном не потрібна.

По-друге, передача арештованого майна в управління АРМА – це один із можливих варіантів виконання судового рішення про арешт. Інший варіант – це передача арештованого майна на відповідальне зберігання безпосередньо визначеній прокурором особі. Якщо суспільство, активісти, журналісти підтримують передачу резиденції «МЕЖИГІР’Я» саме громадській організації, яка там знаходиться зараз, проте не хоче робити жодних дій, аби формально відповідати вимогам до  учасників конкурсу АРМА, то прокуратурі варто лише клопотати перед судом про це і, у разі винесення відповідного судового рішення,  АРМА не матиме потреби проводити конкурс.

По-третє, в умовах публічних заяв громадської організації, яка наразі фактично контролює резиденцію «МЕЖИГІР’Я», про збройний опір майбутньому управителю, інтерес бізнесу до участі в конкурсі закономірно знижується. Так само негативно на цей інтерес впливає штучне нагнітання негативу у ЗМІ стосовно конкурсних процедур в АРМА. За півроку конкурсу АРМА не відомо про жоден приклад підтримки ініціативи до пошуку якісного управителя резиденцією з боку журналістів та активістів, в той час як АРМА неодноразово заявляло про необхідність такої підтримки. За таких умов, наразі АРМА не вбачає перспектив участі в конкурсі компаній з якісно кращими показниками, ніж поточні учасники. Проте, якщо за сприяння активістів, журналістів та громадськості протягом одного місяця певна компанія виявить бажання стати управителем резиденції «МЕЖИГІР’Я» та оприлюднить бізнес-план, який міститиме ефективніші та якісніші прогнози, ніж бізнес-план переможця конкурсу, тоді питання про оголошення нового конкурсу може бути на порядку денному.

З метою аналізу всіма охочими АРМА оприлюднює заяви про згоду взяти участь у відборі осіб, які можуть надавати послуги управління активами, програми управління, презентаційні матеріали всіх трьох учасників конкурсного відбору управителя активів резиденції «МЕЖИГІР’Я»:

Заява про згоду взяти участь у відборі осіб, які можуть надавати послуги управління активами, надана ПП "Гаянський Геннадій Григорович"

Заява про згоду взяти участь у відборі осіб, які можуть надавати послуги управління активами, надана ГО "НПУ "МЕЖИГІР’Я"

Програма управління активами, надана ГО "НПУ "МЕЖИГІР’Я"

Заява про згоду взяти участь у відборі осіб, які можуть надавати послуги управління активами, надана ТОВ "СКОМПАНІ"

Програма управління активами, надана ТОВ "СКОМПАНІ"

Презентаційні матеріали "Програма надання послуг управління активами "Межигір'я", надані ТОВ "СКОМПАНІ"