Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Продаж корправ «4 каналу» є найбільш оптимальний шляхом управління ними – Дмитро Жоравович

17-08-2022

АРМА має забезпечити ефективне управління корпоративними правами «4 каналу», і найкращий шлях для цього – реалізація відповідного активу на торгах.

Таку позицію в інтерв’ю виданню «Детектор медіа» обгрунтував т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович.

Керівник АРМА повідомив, що 5 серпня Агентство отримало ухвалу суду про передачу в управління корпоративних прав декількох компаній. В ухвалі суд визначив конкретний шлях управління цим активом - реалізацію.

«АРМА отримала право передати ці активи обраному на конкурсі торговому майданчику, який організує продаж корпоративних прав трьох компаній на відкритому аукціоні» – розповів очільник Нацагентства.

Очільник АРМА зазначив, що у спеціальному законі АРМА чітко зазначено, що конкретний шлях управління для конкретного активу – передача в тимчасове користування підприємцям або продаж на торгах – визначає суд. Тобто АРМА не може сама вирішити, як управляти арештованим об’єктом. І якщо в ухвалі не вказаний шлях управління, ми не можемо її виконати та звертаємось до суду по роз’яснення. У випадку з медіа Ковальова суд уповноважив Нацагентство продати корпоративні права на торгах.

«Держава в особі АРМА прагне зберегти вартість цих активів, а для цього необхідно забезпечити, аби ними управляли ефективно. Продаж у цьому випадку є найкращим способом досягнення мети. Якби суд зобов’язав нас передати ці активи в управління третім компаніям на основі договору, ми б могли обрати на конкурсі управителя, але він би фактично не міг управляти. Адже що таке управління корпоративними правами? Це насамперед можливість приймати рішення на загальних зборах учасників юридичної особи про зміну менеджменту компанії, розподіл дивідендів тощо. А наш чинний закон, зокрема частина 7 статті 21, вимагає, щоб управитель при виконанні таких повноважень отримував згоду власника. Звісно ж, це утопія, і ніякої згоди від Ковальова він ніколи не отримає, а отже цей шлях заблокований. Щоб виправити ситуацію, ми віддавна працюємо над змінами до законодавства», – зауважив він.

За словами очільника Нацагентства, якщо АРМА зможе продати корпоративні права на торгах, то в компаній з’явиться вже не тимчасовий управитель, якого наш профільний закон зобов’язує питати згоди в Ковальова, а новий законний власник, який отримає всі права, щоб розпоряджатись активами.

Дмитро Жоравович додав, що законопроєкт, який має усунути деструктивний обов’язок управителя питати згоди власника при голосуванні на загальних зборах, уже зареєстрований у Верховній Раді. В умовах воєнного часу це особливо актуально, бо в управління АРМА за нетривалий час передані корпоративні права понад 50 компаній, які в тому числі належать людям, причетним до російської агресії.