Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Резиденція «Межигір’я» заборгувала за електроенергію понад 41 мільйон гривень

19-04-2019

Сьогодні, 19.04.2019, на офіційній Інтернет сторінці ПрАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (далі – ДТЕК) з’явилася публікація, в якій зазначається про те, що:

- з січня 2016 р. по квітень 2019 р. резиденцією «Межигір’я» спожито електроенергії в об’ємі близько 22 мільйонів кВт/ч на загальну суму понад 41 мільйон гривень;

- електроенергія споживається незаконно, без укладення договорів про споживання та розподіл електроенергії, укладення яких є обов’язковою вимогою Закону України «Про ринок електричної енергії»;

- за весь цей час ніким не здійснювалась оплата за відповідне споживання електричної енергії.

Крім цього, у публікації повідомляється, що ДТЕК неодноразово звертався до АРМА з пропозицією укласти договір про споживання та розподіл електроенергії, а також, що ДТЕК просило АРМА надати доступ до підстанції «ПС-110 Прибрежна» для здійснення заходів з відключення резиденції «Межигір’я» від електроенергії.

У публікації зазначається, що АРМА вже 11 місяців є відповідальним за збереження активів резиденції «Межигір’я», на підставі відповідної ухвали слідчого судді. У зв’язку з чим, як вважає ДТЕК, за ці останні 11 місяців споживання електроенергії саме АРМА має вносити оплату, що наразі становить понад 13,6 мільйонів гривень.

Як відомо, Генеральною прокуратурою України ведеться досудове розслідування у кримінальних провадженнях № 42015000000002833 від 25.12.2015 та № 42014000000000069 від 06.03.2014, в межах якого ухвалами слідчих суддів Печерського районного суду м. Києва від 29.05.2018 у справі № 757/25776/18-к та від 06.06.2018 у справі № 757/27722/18-к передано в управління АРМА рухоме та нерухоме майно резиденції «Межигір’я», а також корпоративні права ТОВ «Танталіт».

Згідно з законодавством головна мета діяльності АРМА за напрямом управління активами – забезпечувати (генерувати) надходження до Державного бюджету України, а не видатки з нього. Саме тому, АРМА не має повноважень витрачати кошти Державного бюджету України на утримання (обслуговування) активів, зокрема, оплату споживання (використання) електричної енергії. Натомість, відповідні заходи з управління активами можуть організовуватися і мають здійснюватися професійним управителем активів, якого АРМА відбирає у порядку, встановленому Спеціальним законом.

Наразі, конкурсний відбір управителя активами резиденції «Межигір’я» триває.

На початку поточного тижня уповноважені особи АРМА взяли участь у засіданні комісії ДТЕК з розгляду акта про порушення № 00128 від 08.04.2019, в якому зафіксовано факти незаконного споживання (використання) електроенергії, про що було складено відповідний протокол № 642 від 15.04.2019.

У ході цього засідання АРМА надало відповідні роз’яснення законодавства та пояснило Комісії, зокрема, що не є і не може бути належною стороною договорів про споживання та розподіл електроенергії, оскільки згідно зі Спеціальним законом самостійно не управляє активами (речовими доказами), на які накладено арешт у кримінальному провадженні, а натомість обирає за відповідною конкурсною процедурою професійного управителя (суб’єкта господарювання).

АРМА було наголошено Комісії на тому, як тільки професійного управителя активів резиденції «Межигір’я» буде визначено, він (управитель) матиме усі передбачені законодавством належні правові підстави та можливості, необхідні для укладення з ДТЕК відповідних договорів, передбачених Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312.

Згідно з частиною сьомою статті 100 Кримінального процесуального кодексу України прокурор не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді, суду надсилає копію цієї ухвали АРМА, із зверненням щодо прийняття активів, а також вживає невідкладних заходів щодо передачі цих активів АРМА.

Підпунктом 14 пункту 4 Положення про АРМА, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 613 передбачено, що АРМА відповідно до покладених на нього завдань здійснює заходи, пов’язані з фактичним прийняттям активів в управління за зверненням прокурора або слідчого за вказівкою прокурора, приймає від прокурора активи згідно з актами приймання-передачі, передає за договором управління активи управителеві в управління згідно з актами приймання-передачі.

У зв’язку з цим, у ході засідання Комісії уповноваженими особами АРМА було роз’яснено зазначені вимоги законодавства та повідомлено, що на сьогоднішній день АРМА ще не здійснювалися заходи, пов’язані з фактичним прийняттям активів резиденції «Межигір’я» в управління, а також не приймалося від прокурора зазначене майно згідно з актами приймання-передачі. Тому на сьогодні можна говорити лише про наявність у АРМА на підставі відповідних ухвал слідчих суддів певного правового титулу (установник управління), але у жодному разі не можна казати про фактичне прийняття АРМА в управління названих активів.

Стосовно інформації щодо звернення ДТЕК із заявою до Вишгородського районного відділення внутрішніх справ Київської області з питань бездоговірного споживання (використання) електроенергії у резиденції «Межигір’я», що є порушенням вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» та підпадає під ознаки кримінального правопорушення передбаченого приписами статті 188-1 Кримінального кодексу України «Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання», маємо наголосити на такому.

За усіма фактами і обставинами, які стали відомі уповноваженим особам АРМА в ході засідання комісії ДТЕК з розгляду акта про порушення № 00128 від 08.04.2019, наразі формуються відповідні висновки, які найближчим часом буде спрямовано до правоохоронних органів.

Крім того, як видно з багаточисленних повідомлень у ЗМІ, починаючи з 2014 року постійними фактичними користувачами активів резиденції «Межигір’я» та відповідно фактичними споживачами електричної енергії є Громадська організація «НПУ «Межигір’я».

Також, як вбачається з численних повідомлень у ЗМІ та підтверджується інформацією, викладеною на офіційному веб-сайті АРМА (www.arma.gov.ua), вже майже півроку триває конкурсний відбір управителя активів резиденції «Межигір’я», який неодноразово з різних об’єктивних причин продовжувався.

Участь у цьому конкурсному відборі бере й ГО «НПУ «Межигір’я», яке неодноразово подавало АРМА, зокрема, такі документи:

- програму управління активами –  з якої вбачається, що ГО «НПУ «Межигір’я» заявляє про те, що останні п’ять років фактично користується усіма активами резиденції «Межигір’я»;

- інформацію та відомості, які свідчать про відповідність компанії кваліфікаційним критеріям – серед якої вказується на те, що ГО «НПУ «Межигір’я» у своїй діяльності використовує майно, передане їй на відповідальне зберігання прокурором Генеральної прокуратури України згідно з постановою від 31.03.2017;

- довідку, видану Головним управлінням статистики у Київській області та виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань – аналіз яких дає можливість дійти висновку, що зареєстрованим місцезнаходженням ГО «НПУ «Межигір’я» є адреса, яка повністю співпадає з адресою резиденції «Межигір’я», а саме: об’єкт нерухомого майна «Центр відпочинку здоров’я», розташований по вул. Івана Франка, 19, «Вишгородський масив», у с. Нові Петрівці, Вишгородського району, Київської області (реєстраційний номер 35840143).

Наведені обставини дають можливість говорити про те, що фактичним користувачем останні п’ять років усіма активами резиденції «Межигір’я» є саме ГО «НПУ «Межигір’я» (його засновники (учасники). Відповідно можна допустити, що фактичним споживачем електричної енергії, яка останні п’ять років споживається у резиденції «Межигір’я» теж є ГО «НПУ «Межигір’я» (його засновники (учасники).