Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Розшук корупційних активів: кількість звернень до АРМА б’є рекорди

31-10-2019

Результатом цілеспрямованого налагодження співпраці АРМА з  правоохоронними органами України та інших країн є позитивна динаміка кількості:

1) запитів стосовно виявлення та розшуку корупційних активів;

2) запитів до національних банківських установ;

3) обсягів виявлених активів.

Розшук корупційних активів: звернення до АРМА

Якщо у 2017 році Агентство отримало лише 69 звернень від правоохоронних органів України та світу, то у 2018 році – вже 1 079 (зростання у понад 15 разів).

За минулі III квартали (станом на 30.09.2019) Управління виявлення та розшуку активів АРМА отримало 1 288 звернень, що перевищує загальний показник минулого року на майже 12%.

Агентство окремо відзначає позитивну динаміку кількості  міжнародних запитів. Це свідчить про успішне міжнародне співробітництво з відповідними органами іноземних держав (на рівні, що передує міжнародній правовій допомозі), а також з міжнародними організаціями, до компетенції яких належать питання щодо виявлення та розшуку актив. Висновок – АРМА на світовій арені користується довірою.

Розшук корупційних активів: запити до банківських установ України

Поглиблений аналіз руху грошових коштів в рамках процесу виявлення та розшуку активів фігурантів кримінальних проваджень – це одна із сфер, де Агентство фіксує позитивну динаміку.

За ІІІ квартали цього року Агентство направило 705 запитів до банківських установ України, що майже в 3 рази більше за показник цілого 2018 року – 251 запит.

Розшук корупційного майна: цифри

За ІІІ квартали цього року спеціалісти Управління виявлення та розшуку активів АРМА знайшли наступні види активів, на які може бути накладений арешт:

- корпоративні права: частки у статутних капіталах компаній в розмірі 9 525,25 млн. гривень

- цінні папери загальною вартістю 399,70 млн. гривень

- 5 343 об’єкти нерухомості

- 3 176 земельних ділянок

- 1 850 транспортних засобів

- 46 043 одиниці іншого майна (товарів) (у тому числі будівельної техніки, майна, що використовується в енергетичній сфері, об'єкти підвищеної небезпеки, машини (устаткування) підвищеної небезпеки, деревина, тощо)

- 955 одиниць сільськогосподарської техніки

- 84 факти володіння правами інтелектуальної власності

- грошові кошти в сумі:

  • 583,45 млн. гривень
  • 13,86 млн. доларів США
  • 7,22 млн. євро.

Розшук корупційного майна: звернення від АРМА

За ІІІ квартали цього року АРМА, обмінюючись транскордонною інформацією, відправило 47 міжнародних запитів щодо виявлення та розшуку активів осіб, які в межах кримінальних проваджень є об'єктом звернення правоохоронних органів. Кількість країн-об’єктів запитів – 23.

Управління розшуку та виявлення активів: ключові виклики

  • Проведення фінансового аналізу

АРМА здійснює фінансовий аналіз діяльності суб’єктів господарювання для виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні. Під час аналізу можуть досліджуватись рух фінансових потоків, товарно-матеріальних цінностей, операції з цінними паперами та інші операції з активами. Крім того, використовується інформація з реєстрів та банків даних державних органів, інформація одержана від банківських установ, інформація з відкритих джерел, інформація одержана каналами міжнародної взаємодії (INTERPOL, EUROPOL, CARIN). Фінальна інформація обробляється, аналізується, візуалізується з використанням наявного програмного забезпечення та направляється до ініціатора звернення з метою подальшого вжиття заходів забезпечення кримінального провадження.

  • Створення власної ІТ – лабораторії
  • Розширення міжнародного співробітництва, а саме підписання меморандуму про співпрацю та обмін інформацією з представниками Інтерполу. Наразі АРМА перебуває на фінальній стадії отримання прямого доступу до захищеної лінії зв’язку SIENA, що дасть змогу здійснювати оперативний обмін інформацією з відповідними органами з повернення активів членами Євросоюзу.
  • Взаємодія з правоохоронними органами. Ключовою ціллю Управління є досягнення такого рівня взаємодії з правоохоронними органами, при якому робота з розшуку активів буде здійснюватися в рамках кожного зареєстрованого кримінального провадження.
  • Автоматизація збору інформації з відкритих джерел
  • Інформатизація, автоматизація та оптимізація функції виявлення та розшуку активі для зменшення фінансових витрат на виконання звернень.
  • Підтримка наявного темпу підтримки теоретичних знань та практичних навичок працівників Управління через спеціалізовані навчально-практичні тренінги за підтримки європейських партнерів.