Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Система управління арештованим майном працює – Антон Янчук

13-12-2018

12 грудня 2018 року відбулося обговорення результатів діяльності Агентства з розшуку та менеджменту арештованих активів за участі представників громадянського суспільства та засобів масової інформації.

Голова АРМА Антон Янчук розповів про перші виклики та досягнення в роботі Агентства. За його словами, на сьогодні в управління АРМА передано понад 700 об’єктів, які арештовані у рамках кримінальних проваджень. Це комерційна та житлова нерухомість, земельні ділянки, транспортні засоби, цілісні майнові комплекси тощо. Завдяки діяльності управителів до державного бюджету безповоротно перераховано 7,1 млн грн.

Депозитний портфель АРМА становить близько 151 млн грн. Ці кошти були передані Агентству в управління або виручені внаслідок реалізації арештованого майна. На них наразі нараховано відсотки на понад 15 млн грн. У разі конфіскації відсотки стануть прибутком держбюджету.

«Система управління арештованим майном – це інструмент збереження економічної вартості арештованого майна. І ми бачимо, що це працює. Раніше існували реальні ризики, що арештоване майно може зникнути, потрапити до якоїсь невідомої ТОВ абощо. Тепер же у власника є шанс запобігти певним зловживанням з боку правоохоронної системи», – наголосив Антон Янчук.

Про міжнародний досвід управління арештованими активами розповіла старший радник з питань боротьби з корупцією Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Еляна Концевічуте. За її словами, такі установи, як АРМА, діють у 28 державах-членах Європейського Союзу. Концевічуте вважає, що Агентство працює відповідно до європейських практик, володіє більшістю необхідних повноважень та інструментів.

Начальник Управління з питань управління активами АРМА Віталій Різник під час зустрічі розповів про найбільш успішні кейси співпраці держави, бізнесу та громадськості. Насамперед це передача в управління двох ТЕЦ у Новояворівську та Новому Роздолі Львівської області, активи харківського хлібзаводу та КВЦ «Парковий».

На ролі громадськості в управлінні арештованим майном наголосили під час заходу юридичний радник Transparency International Ukraine Катерина Риженко та голова Громадської ради при АРМА Гліб Канєвський.

«АРМА – це важлива складова антикорупційної інфраструктури в Україні. Агентство фактично з нуля формує політику у сфері управління арештованими активами. Часто до АРМА потрапляють "чутливі" активи, пов'язані з резонансними кримінальними провадженнями. Саме тому важливо, щоб діяльність Агентства була прозорою та активно прокомунікованою. Зі свого боку, ТІ Україна як представник громадянського суспільства взяла на себе зобов’язання – забезпечувати відкритість АРМА та контроль з боку громадськості», – наголосила Катерина Риженко.

Також у ході зустрічі учасники долучилися до відкритої дискусії та неформального спілкування зі спікерами.