Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Учасники 8-ої сесії Конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції схвалили розроблений АРМА проєкт резолюції

20-12-2019

Сьогодні на черговій конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції, що проходить в Об’єднаних Арабських Еміратах, після шести раундів багатосторонніх консультацій було прийнято Резолюцію «Посилення міжнародного співробітництва в сфері повернення активів та управління замороженими, арештованими і конфіскованими активами», розроблену АРМА. Рішення про схвалення резолюції було прийняте консенсусом.

Конференція держав - учасниць Конвенції ООН проти корупції є конвенційним механізмом, який включає всі держави члени ООН.

Після схвалення тексту української Резолюції до неї також приєднались такі країни як США, Канада та Перу.

Зазначений проект Резолюції було розроблено АРМА за результатами аналізу прогалин в міжнародних актах, а також з врахуванням прийнятих резолюцій в рамках попередніх сесій Конференції, сучасних викликів та тенденцій в сфері повернення активів, досліджень, аналітичних наукових праць міжнародних інституцій та експертів, коментарів та пропозицій, які порушуються іноземними партнерами на міжнародних платформах.

Резолюція містить низку стратегічних рекомендацій із вдосконалення механізмів розшуку незаконних активів, а також щодо управління арештованим майном.

Серед іншого Резолюція спрямована на посилення незалежності та спроможностей інституцій уповноважених на розшук незаконних активів та їх управління. Крім того Резолюція посилює механізм міжвідомчого та міжнародного співробітництва, а також підтверджує необхідність вдосконалення підходів з управління арештованими та/або конфіскованими активами в рамках кожної окремої юрисдикції.

Слід зазначити, що Україна ратифікувала Конвенцію ООН проти корупції ще у 2003 році, проте досі ніколи не виходила з пропозицією прийняти резолюцію на Конференції держав-учасниць цієї Конвенції.

Відповідно, прийняття зазначеної резолюції для України є своєрідним подвійним рекордом – перша в історії ініціатива України про прийняття резолюції завершилась успіхом, а прийнята резолюція взагалі є першою в історії України резолюцією з питань виявлення та розшуку активів.

Слід зазначити, що резолюції Конференції держав-учасниць Конвенції ООН проти корупції є своєрідним дороговказом, стратегічним вектором розвитку правового регулювання з питань протидії та запобігання корупції для всіх держав-учасниць цієї конвенції, яких понад 180.

На практиці це означає, що Резолюція є офіційною рекомендацією в межах Конвенції ООН проти корупції для всіх держав-членів вдосконалювати законодавство та інституції.

Найближчим часом АРМА розробить та представить законопроект, який враховуватиме положення прийнятої резолюції.