Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Україна на шляху до ОЕСР: Роль АРМА

17-09-2024

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума разом із заступником Голови з питань євроінтеграції АРМА Гріголом Катамадзе взяла участь у конференції «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом». Захід був присвячений викликам, які стоять перед Україною в процесі набуття членства в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а також крокам, необхідним для їх подолання.  

На заході виступали Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України - Міністр юстиції України Ольга Стефанішина, Заступник Державного секретаря США з питань правоохоронної діяльності Тодд Робінсон та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк. Крім того, у конференції взяли участь керівники правоохоронних та антикорупційних органів України, а також посли держав-партнерів та представники міжнародних організацій. 

АРМА, як орган антикорупційної інфраструктури, є одним з виконавців рекомендацій ОЕСР.

«У рамках участі України в Стамбульському плані дій АРМА у межах своєї компетенції забезпечує виконання рекомендації ОЕСР щодо покращення державної політики, зокрема у сфері протидії корупції, а також щодо боротьби з податковою злочинністю. Наразі ми активно співпрацюємо з Офісом ОЕСР в Україні, а також взаємодіємо із іншими антикорупційними органами, наприклад — НАЗК. Нацагентство активно виконує Державну Антикорупційну Програму, що також охоплює вагому частину рекомендацій ОЕСР», — зазначила Голова АРМА Олена Дума.

У 2022 році Україна розпочала процес приєднання до ОЕСР та Робочої групи ОЕСР з питань хабарництва як її невідʼємної частини. З цією метою 2 серпня 2022 року Премʼєр-міністр України надіслав лист до ОЕСР з проханням приєднатися до Робочої групи з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях.

Одним із обовʼязкових кроків на шляху до членства в ОЕСР є ратифікація Конвенції ОЕСР про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях (ОECD Anti-Bribery Convention, Антикорупційна конвенція ОЕСР), яка також є одним із найвищих антикорупційних стандартів. Приєднання до Антикорупційної конвенції ОЕСР є невідʼємною частиною переговорів щодо вступу України в ЄС.

Варто нагадати, що у 2023 році ОЕСР проводило моніторинг діяльності АРМА за 2022 рік та першу половину 2023 року. За результатами моніторингу були надані рекомендації, які АРМА поступово успішно впроваджує. Зокрема, було відкрито публічний доступ до Реєстру арештованих активів, вжито заходів для підвищення ефективності управління арештованими активами та зміцнено співпрацю з іншими антикорупційними органами.