Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Управління криптовалютою: досвід Франції

16-12-2021

17 березня 2021 року у Франції було організовано історичний аукціон з продажу арештованої криптовалюти.

Так, французьке Агентство з управління та повернення арештованих та конфіскованих активів (AGRASC) за рішенням суду реалізувало 611 біткоїнів, арештованих у кримінальному провадженні про кіберзлочинність. Цікаво, що  на момент вилучення вартість електронної валюти становила близько 270 000 євро, тобто 1 біткойн оцінювався в 4 500 євро.

Оскільки волатильність криптовалютних активів є доволі високою, на момент проведення аукціону ціна зросла у понад 10 разів - до рекордних 50 000 євро за 1 біткоїн. Цьому сприяв безпечний, юридично захищений характер продажу на підставі законного рішення суду, що спонукало покупців платити вищу ціну, адже подібні операції за інших умов більш ризиковані.

У підсумку, актив було реалізовано на торгах за 30 мільйонів євро, які потрапили на депозитний рахунок AGRASC у державному банку для подальшої капіталізації до остаточного судового вироку.

Водночас АРМА в Україні має інструменти для виявлення та розшуку електронної валюти. Зокрема, Агентством спільно з експертами розроблено Рекомендації з питань виявлення, розшуку та накладення арешту на криптовалютні активи у кримінальному провадженні.

Втім, в АРМА поки що немає практичного досвіду управління арештованою криптовалютою, що пов’язано у тому числі із відсутністю законодавчого визначення криптовалюти та регулювання пов’язаних з нею правовідносин.

Зокрема, на даний момент незрозуміло, яким чином кваліфікувати криптовалюту – як різновид валюти, котрий можна відразу розміщувати на депозитному рахунку, чи як окремий вид активу, що підлягає управлінню, наприклад, шляхом реалізації на торгах. Сьогодні АРМА є учасником експертних дискусій щодо можливих шляхів врегулювання цієї проблеми.