Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Від управління активами згенеровано близько 500 млн грн

20-07-2022

З огляду на постійну актуальність теми економічної користі від діяльності АРМА, наголошуємо:

  • Метою управління арештованими активами, закріпленою на законодавчому рівні, не є отримання доходів чи створення надходжень до бюджету. Мета АРМА – збереження економічної вартості активів. І сьогодні Агентство забезпечує цю функцію, успішно передавши для комерційного використання арештовані об’єкти вартістю понад 3,5 млрд грн.
  • Чи «заробляють» закордонні аналоги АРМА більше у порівнянні з Нацагентством саме на передачі активів управителям? – Ні. Адже «доходи» подібних іноземних інституцій генеруються переважно завдяки продажу арештованого майна. Саме реалізація активів на торгах є головним способом управління закордоном, тоді як АРМА в основному управляє шляхом передачі майна для збереження бізнесу або державним компаніям. Крім того, держава отримує дохід від проданого майна тільки після його конфіскації, натомість в Україні випадки конфіскації активів є вкрай малочисельними.
  • Економічний ефект від управління арештованими активами є багатогранним і не вимірюється лише надходженнями до бюджету. Український бізнес отримує нові можливості для розвитку, арештовані активи повертаються в легальний економічний оборот, зберігається і за можливості збільшується їхня вартість, сплачуюються податки, створюються робочі місця, банківська система поповнюється сотнями мільйонів гривень за рахунок арештованих коштів тощо.
  • Попри орієнтацію на збереження вартості активів, за час роботи АРМА управителі арештованим майном перерахували до бюджету близько 100 млн грн чистих надходжень (не враховуючи інвестицій у самі активи, які в рази перевищують надходження до бюджету). Ще понад 300 млн грн – сума реалізованого на торгах арештованого майна. Понад 130 млн грн – відсотки з арештованих коштів.