Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Відбувся публічний звіт Голови АРМА Антона Янчука

26-02-2019

25 лютого 2019 року відбувся публічний звіт Голови Агентства з розшуку та менеджменту активів Антона Янчука про підсумки діяльності відомства у 2018 році.

А. Янчук презентував інформацію про основні результати діяльності АРМА щодо реалізації державної політики у сфері виявлення, розшуку та управління активами, використання коштів державного бюджету, а також організаційної структури Агентства.

Представляючи інформацію щодо реалізації АРМА функції виявлення та розшуку активів, А. Янчук відзначив, що у 2018 році було розглянуто 1064 звернення з виявлення та розшуку активів від правоохоронних органів України, для порівняння – у 2017 році 69 звернень. Найбільше звернень надійшло від органів прокуратури – 493, Національної поліції України – 275, Національного антикорупційного бюро України – 134, Служби безпеки України – 85, Державної фіскальної служби – 71, судів – 5.

Під час опрацювання звернень у 2018 році АРМА виявлено та розшукано активи як на території України, так і за її межами, з метою їх арешту і конфіскації, зокрема: корпоративні права – частки у статутних капіталах компаній вартістю 21160 млн грн, цінні папери вартістю 557 млн грн, 7093 об’єктів нерухомості, 3758 транспортних засобів, 4457 земельних ділянок, 848 фактів володіння правами на винаходи, торгові марки, 950 одиниць сільськогосподарської техніки, 2522 одиниці іншого майна, 357 млн грн, 97,8 млн дол. США, 1,9 млн євро.

"У результаті опрацювання інформації про активи, які були виявлені АРМА, за зверненнями правоохоронних органів було накладено арешти на понад 220 об'єктів нерухомості загальною вартістю понад 500 млн грн. Це не поганий результат для початку", - наголосив Голова відомства.

У рамках транскордонного обміну інформацією у 2018 році АРМА направлено 81 звернення стосовно виявлення та розшуку активів в межах кримінальних проваджень за запитом правоохоронних органів. До АРМА надійшло 15 запитів від іноземних органів стосовно виявлення та розшуку активів, зокрема від Великої Британії, Латвії, Польщі, Португалії, Британських Віргінських островів, Німеччини, Італії, Франції, Ізраїлю, Литви, Молдови, Данії та Бельгії. Це свідчить про міжнародне визнання АРМА.

«Станом на сьогодні АРМА доєдналась до всіх існуючих на планеті глобальних транскордонних мереж з обміну даними про розшук активів", - акцентував увагу А. Янчук.

Звітуючи про виконання відомством функції управління арештованими активами, Голова АРМА повідомив, що на кінець 2018 року ухвалами слідчих суддів в управління Агентству передано 646 різноманітних об’єктів, арештованих у рамках кримінальних проваджень, з них: 57% – передано в управління за договором, 42% –знаходяться на різних стадіях опрацювання, 1,24% – реалізовано. 

Серед найбільших активів, переданих АРМА в управління управителям на підставі договорів, – Новороздільська та Новояворівська ТЕЦи у Львівській області, 4 поверхи в БЦ «Гулівер», понад 100 об’єктів нерухомості у 18 обласних центрах України, які належать групі компаній «АІС», Одеський ЦУМ та готель «Чорне море» в м. Одесі.

«У 2018 році АРМА було здійснено декілька циклів повноцінного управління кожним з типів арештованого майна, починаючи з його передачі в управління і закінчуючи або реалізацією, або поверненню власнику», – сказав А.Янчук.

Загалом завдяки діяльності управителів до державного бюджету у 2018 році безповоротно перераховано 9 020 064,25 грн. Депозитний портфель АРМА на кінець 2018 року складав більше 150 млн грн в гривневому еквіваленті і представлений був у гривні, доларі та євро. Ці кошти були передані Агентству в управління або виручені внаслідок реалізації арештованого майна. На них було нараховано відсотки на понад 16 млн грн.

Окремо А.Янчук розповів про міжнародну діяльність відомства, судову практику щодо відстоювання інтересів АРМА в судах, роботу щодо вдосконалення правового забезпечення у сфері виявлення, розшуку та управління активами, співпрацю з громадськістю.

Серед планів на 2019 рік Голова АРМА назвав відкриття шести міжрегіональних територіальних управлінь, розбудова функції представництва інтересів держави в іноземних країнах (для своєчасного юридичного блокування активів, набутих злочинним шляхом,  які знаходяться в інших юрисдикціях), а також створення та запуск Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Зі звітом можна ознайомитись за посиланням.