Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Відбувся публічний звіт Голови Національного агентства Антона Янчука

22-02-2018

Сьогодні, 22 лютого 2018 року, відбувся публічний звіт Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Антона Янчука за підсумками діяльності відомства за 2017 рік.

У заході взяли участь представники громадськості, засобів масової інформації.

Антон Янчук розпочав звіт з представлення інформації про передумови створення та розбудови Агентства у 2017 році. «Національне агентство за змістом, обсягом функцій і правовим статусом не має аналогів у системі органів державної влади в Україні. Воно утворено за аналогом установ з повернення та управління активами, які успішно функціонують у державах-членах ЄС відповідно до рішення Ради Європейського Союзу та інших актів права ЄС», - підкреслив Голова Національного агентства.

За словами керівника, за сприяння Уряду менш ніж за рік Агентство було створено «з нуля» і вже в жовтні 2017 року розпочало виконання своїх ключових функцій:

- розшук активів для цілей їх арешту у кримінальних провадженнях,

- управління арештованим майном.

У 2017 році Урядом у повному обсязі забезпечено запуск Національного агентства, а саме: повністю профінансовано «бюджет запуску» у 2017 році обсягом у 42 мільйони гривень.

З березня по грудень 2017 року було проведено 12 конкурсів на зайняття 87 вакантних посад державної служби категорій «Б» і «В» центрального апарату Національного агентства. Всього для участі у 12 конкурсах подало документи 1103 особи, з них допущено до участі у конкурсі – 688 осіб. За результатами конкурсних відборів призначено 52 особи, з них – 11 осіб за результатами конкурсу (просування працівників в межах органу).

Станом на 31 грудня 2017 року апарат Національного агентства складав 72 особи (55,38 % від штатної чисельності).

Представляючи інформацію щодо реалізації Національним агентством функції розшуку та виявлення активів, Антон Янчук відзначив, що у 2017 році було розглянуто 69 звернень від правоохоронних органів України (органів прокуратури, Національної поліції, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби, Національного антикорупційного бюро) сукупно стосовно більш як 600 фізичних та 200 юридичних осіб.

На кінець 2017 року Національне агентство отримало доступ до державних реєстрів та інформаційних баз даних, а також було авторизовано як офіційний контактний пункт України у глобальних мережах з транскордонного обміну даними про активи для цілей їх розшуку та арешту:

- Камденській міжвідомчій мережі з повернення активів (CARIN),

- Глобальній платформі контактних пунктів Інтерполу з розшуку активів (Global Focal Point Platform for Asset Recovery),

- та стало партнером Ініціативи з повернення вкрадених активів (StAR).

Звітуючи про виконання відомством функції управління арештованими активами, Голова Національного агентства повідомив, що на кінець 2017 року за конкурсними процедурами відібрано ключових контрагентів Агентства: банк, оцінювача, реалізатора активів та перших управителів; відкрито депозитні рахунки у національній та іноземних валютах; забезпечено готовність до початку виконання функції з управління арештованим майном. Вперше укладено договори управління арештованим майном понад 50 об’єктами нерухомого майна вартістю понад 10 мільйонів доларів США та успішно реалізовано перші транспортні засоби, арештовані судовими рішеннями у кримінальному провадженні, в результаті чого на депозитні рахунки Агентства зараховано близько 2,5 мільйона гривень.

Станом на 31.12.2017 в управління Національному агентству передано 125 об’єктів рухомого та нерухомого майна.   На кінець року щодо 80% від загальної кількості об’єктів, переданих в управління Національному агентству, визначено шлях управління.

Зі звітом можна ознайомитись за посиланням.