Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Відкритий діалог для ефективного управління: АРМА виносить проблеми управління арештованими активами на обговорення

04-07-2024

Сьогодні, 4 липня, Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума взяла участь в круглому столі «EU-UA - назрілі євроінтеграційні зміни в підходах до управління арештованими активами», організованого виданням Юридична практика. На обговорення виносилися проблеми в управлінні арештованим майном та пошук спільних для них рішень. У заході також взяли участь представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, топових українських юридичних фірм та адвокати.

За словами Голови АРМА за останній рік відомство сильно реформувалася і впроваджені реформи вже дають свої результати.

«Впровадженням нових порядків реалізації та управління арештованим майном АРМА позбулася тієї ганебної практики та шлейфу, який формувався попередні 8 років. Майже пів року пішло на їх впровадження і зараз ми вже бачимо результат», - розповіла Олена Дума.

Водночас, АРМА регулярно стикається  із проблемами, які потребують нагального вирішення. Це стосується і можливостей Нацагентства в удосконаленні процедури відбору управителів арештованого майна.

“З одного боку ми не можемо рекламувати активи та і не маємо на це відповідних ресурсів. А з іншого боку - ми маємо просувати інформацію про активи, аби зацікавити найкращих управителів, які дадуть максимум користі для держави. Ми маємо ідею модернізувати сайт, аби управителі мали змогу повністю ознайомитися з активом, а АРМА - зацікавити найкращих управителів брати участь в конкурсі”, - повідомила Голова Нацагентства.

Також вона наголосила на важливості підготовки АРМА та правоохоронців до накладення арешту на майно і внесення відповідних змін до законодавства. За її словами, такі практики наближають українську антикорупційну політику до найкращих міжнародних стандартів.

“Органи досудового розслідування не радяться з нами коли ініціюють передачу в АРМА арештованого активу. Допоки судове рішення не зайде з відповідним супровідним листом від прокурора, ми не маємо повноважень для того, щоб управляти цим активом. Зараз наша основна задача - відпрацювати з правоохоронцями планування до накладення арешту на активи. В результаті ми отримуватимемо ухвали судів, які не мають колізій”, - відмітила Олена Дума.

Голова АРМА також розповіла й про інші законодавчі ініціативи Агентства.

“Водночас законодавчих змін потребують й інші сфери управління майном. Ці зміни вже напрацьовано і агентством і народними депутатами, членами  Комітету з питань антикорупційної політики і викладено у відповідних законопроєктах - № 11280-1, № 10069 та № 11009, які потребують невідкладного схвалення”, - зауважила вона.

Наостанок, Олена Дума подякувала присутнім за плідну дискусію.

«Я вдячна організаторам заходу за можливість обговорити ці всі питання з професійною спільнотою для напрацювання можливих шляхів їх вирішення. Впевнена, коли керівники державних органів підіймають проблемні питання відомства на обговорення, їх вирішення - не змусять на себе довго чекати. Такі практики дають позитивні результати як для державних інституцій, так і для суспільства, наближаючи державне управління до найкращих міжнародних стандартів», - резюмувала Олена Дума.