Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Відповідальність за невиконання договорів управління активами

23-03-2023

Управління активами здійснюється на підставі договору, укладеного відповідно до глави 70 Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, визначених Спеціальним законом про АРМА.

Управління активами за договором здійснюється на таких загальних засадах: збереження та збільшення вартості активів, ефективності управління активами, відкритості та прозорості, запобігання корупції, тимчасовості.

У випадку порушення своїх зобов’язань за договором сторони несуть відповідальність, визначену договором та законодавством України. Порушенням зобов’язань є їх невиконання або неналежне виконання, тобто виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання.

Управитель, який не виявив при здійсненні управління активами належної турботливості в інтересах установника управління (АРМА), зобов'язаний відшкодувати установникові управління (АРМА) завдані збитки у повному обсязі. Управитель відповідає за завдані збитки, якщо не доведе, що вони виникли внаслідок обставин непереборної сили.

Слід зазначити, що в умовах договору управління активами (майном), які укладаються між АРМА і управителями:

1) передбачено обов’язковий щомісячний платіж за рахунок власних грошових коштів управителя (який управитель зобов’язаний перераховувати не залежно від того чи отримав дохід);

2) за порушення зобов’язань, а саме їх невиконання, в тому числі і неперерахування до бюджету коштів за управління активом, управитель несе відповідальність, визначену договором та законодавством України;

3) управитель зобов’язаний оплатити неустойку за невиконання або неналежне виконання договору, зокрема якщо буде встановлено факт, що управитель здійснює (здійснив) безпосереднє перерахування до Державного бюджету України надходжень (грошових коштів) за звітний місяць у розмірі та формі, які фактично не відповідають отриманим доходам;

4) у разі припинення зобов'язання внаслідок односторонньої відмови управителем від зобов'язання за договором або розірвання договору зі сторони управителя, установник управління (АРМА) має право вимагати від управителя сплатити неустойку у десятикратному розмірі суми, визначеної в договорі як плата за рахунок власних грошових коштів управителя;

5) у разі припинення умов договору з будь-яких причин, управитель зобов’язується вчинити дії щодо виконання зобов’язань, що лишились невиконаними за договором, зокрема відшкодування у повному обсязі збитків, шкоди чи інших майнових втрат, завданих установнику управління (АРМА) невиконанням або неналежним виконанням договору управителем, внаслідок чого відбулась повна або часткова втрата активів, знищення, пошкодження, зменшення їх вартості.

Стягнення штрафних санкцій за договором можливо як в добровільному, так і в судовому порядку.

З 2022 року, з початком введення воєнного стану в Україні, однією із необхідних умов договору є те, що управитель, підписуючи договір, розуміє та усвідомлює, що на момент укладення договору в Україні діє воєнний стан, відповідно, розуміє та враховує цю обставину в контексті виду своєї діяльності й можливості виконання зобов’язання за договором.

Таким чином, АРМА має право і може у разі необхідності застосувати до управителя штрафні санкції за невиконання або неналежне виконання зобов’язань управителем, в тому числі і за неперерахування до бюджету коштів за управління активом.