Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Заступник Голови АРМА виступив на засіданні мережі САRIN

27-10-2022

У період з 17 по 21 жовтня 2022 у м. Мадрид (Королівство Іспанія) відбулось засідання Камденської міжвідомчої мережі з повернення активів (САRIN).

Під час заходу було розглянуто такі важливі питання, як

-       державно-приватна співпраця у сфері повернення активів;

-       кращі практики створення органів управління активами;

-       посилення співпраці у сфері повернення активів у справах, пов'язаних з корупцією, та ін.

 

Заступник Голови АРМА  Філіп Пронін є контактним пунктом від Національного агентства в  мережі з 2017 року та цього року здійснив презентацію для учасників засідання щодо актуального стану справ щодо діяльності АРМА з  розшуку та управління активами, у тому числі й під час війни в Україні.

Одним з ключових питань, на якому була зосереджена увага під час презентації – управління активами, які знаходяться в іноземних юрисдикціях.

На сьогодні не лише в Україні, але і за кордоном відсутній чіткий механізм управління арештованим майном, яке знаходиться за кордоном. Дискусійними залишаються питання щодо управління  майном, на яке накладається арешт у кримінальному провадженні за кордоном та повернення активів підсанкційних осіб.

Неоднозначні підходи до вирішення вказаних вище питань зумовлені різним законодавчим  регулюванням, судовою практикою, інституційною системою релевантних органів та міжнародно-правовими зобов’язаннями країн.

Так, АРМА було запропоновано обговорити зазначені вище виклики на реальному практичному кейсі - одному з найдорожчих активів, переданих Агентству за час війни з рф – яхті Royal Romance.

Cаме АРМА розшукало цей актив, який наразі перебуває у порту хорватського міста Рієка та згідно з рішеннями судів України та Хорватії арештовано і передано в управління АРМА. Спільно з правоохоронними органами Агентство також розробило дорожню карту управління яхтою, яка передбачає кроки з її реалізації. Ближчим часом делегація представників АРМА відвідає місцезнаходження судна для його фактичного огляду та прийняття подальших рішень щодо управління.