Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Заступник Голови АРМА взяв участь у 19-му щорічному засіданні мережі CARIN

15-05-2023

Цьогорічне засідання Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів (САRIN), яке проходило в місті Брюссель, об’єднало експертів та практиків держав-учасниць мережі з понад 60 юрисдикцій, представників 13 міжнародних організацій, з-поміж яких Eurojust, Europol, UNODC, та 7  регіональних ARIN.

АРМА долучилось до САRIN ще у 2017 році і контактною особою визначено заступника Голови  - Філіпа Проніна.

У ході засідання заступник Голови АРМА здійснив презентацію про сталий інституційний розвиток та досягнення установи за минулий рік, навів показники за ключовими напрямами діяльності, вказав на існуючі виклики, включаючи проблемні питання в роботі під час дії особливого правового режиму воєнного стану, а також поділився планами розвитку АРМА на майбутнє.

«Боротьба зі злочинністю - це одне з пріоритетних завдань кожної держави, але сучасні виклики вимагають нових, значно ширших підходів. CARIN та регіональні ARIN є потужним інструментом, оскільки формують колективну відповідь злочинності», - зазначив представник АРМА. За словами заступника Голови Національного агентства, рівень підтримки зусиль України в процесі розшуку незаконних активів, у тому числі пов’язаних з російськими власниками, наразі є дуже високим, кожен учасник мережі надає максимальне сприяння АРМА при розгляді відповідних запитів.

Як відзначив секретаріат  CARIN, у 2022 році в рамках мережі було опрацьовано більше 1500 запитів, 520 з яких було направлено АРМА.

Крім того, під час засідання Філіп Пронін обговорив з представниками США, які головували цього року у мережі,  ЄС, GIZ, УНЗ ООН,  Ліхтенштейну, Польщі, Австралії, Кореї, Тайланду подальші напрямки співробітництва в рамках CARIN, новітні підходи розшуку активів, а також  перспективні шляхи повернення активів.

Значну частину часу засідання CARIN було приділено роботі в рамках окремих робочих груп за такими напрямками: кращі практики CARIN, питання віртуальних валют, повернення активів після винесення вироку, компенсація жертвам та повернення активів державі.