Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА відкриває можливості для іноземних інвесторів з управління арештованими активами

31-05-2024

Для цього до українського законодавства буде внесено зміни, які врегулюють питання допуску до участі у відкритих конкурсах на обрання управителя арештованого майна іноземних компаній, зокрема, і американських. Про це йшла мова сьогодні, 31 травня, під час робочої зустрічі АРМА та Американсько-Української Ділової Ради (USUBC).

Голова виконавчого комітету USUBC - директор з глобального розвитку бізнесу та спеціальних проектів «Amsted Rail Company» Ерік Люман зауважив, що наразі американський бізнес зацікавлений у інвестуванні в українську економіку шляхом управління арештованими активами, що виставляються на відкритих Конкурсах АРМА. Однак, участь в конкурсах представників іноземних компаній часто закінчується не вдало через законодавчу норму, яка зобов’язує іноземні компанії мати представництво в Україні.

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума повідомила, що відомство зацікавлене в залученні ефективних управлінців для збереження арештованих активів та їх ефективної роботи на збільшення прибутків держави за рахунок якісного управління. 

“Ми ініціюємо зміни до законодавства аби дати можливість іноземним компаніям подавати заявки на участь в наших прозорих Конкурсах на обрання управителя арештованим майном”, - повідомила Голова АРМА.

Водночас, Олена Дума зауважила, що частиною активів наразі АРМА не може ефективно управляти через іншу законодавчу норму, яка вимагає надання дозволу власника майна на управління цим активом. Розв'язати це питання зможе схвалення законопроєкту 10069, який наразі знаходиться в парламенті. Голова АРМА в черговий раз звернула увагу іноземних партнерів на тому, що законодавче врегулювання розблокування управління активами рф унеможливить породження маси позовів російських олігархів до європейських судів.

Партнери виявили зацікавленість у подальшій співпраці з АРМА. За словами Голови юридичного комітету USUBC - Керуючого Партнера "RULG - Ukrainian Legal Group" Ірини Паліашвілі, американський бізнес, зацікавлений в інвестуванні в українську економіку, тож пильно спостерігатиме за тим, як схвалюватиметься законопроєкт 10069 в Україні і готовий до співпраці з українськими державними інституціями після його схвалення.

“10069 відкриває великі можливості для бізнесу. Ми слідкуватимемо за розвитком подій зі схваленням цього законопроєкту”, - зазначила вона.

Олена Дума своєю чергою запевнила іноземних партнерів у відкритості до співпраці.

“Чим більше таких інвестицій - тим більше розвиватиметься Україна. В цьому зацікавлені обидві сторони”, - зауважила керівник Нацагентства.