Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Голова АРМА закликала міжнародних юристів долучитися до протидії медведчуку та його адвокатів у спробах тиску на Світові аукціонні будинки у питанні реалізації яхти “Royal Romance”

23-05-2024

Олена Дума у рамках панельної дискусії на тему: «Конфіскація російських активів за кордоном як справедливий механізм відшкодування шкоди бізнесу та громадянам України» на ІІІ Юридичному форумі, який відбувається  сьогодні, 23 травня, у місті Варшава (Польща) закликала міжнародних юристів перестати витрачати час на дискусії, а долучитися до конкретного завдання - протидії медведчуку та його адвокатам у застосуванні неправових механізмів та спробах тиску на Світові аукціонні будинки у питанні реалізації яхти Royal Romance.

До дискусії долучилися представники з більш ніж 25 країн світу, які представляли різні гілки влади та бізнесу, зокрема, з Європи, країн Східного партнерства, Центральної Азії та Кавказу, а також представників юридичної спільноти зі Сполучених Штатів Америки. 

Голова АРМА під час свого виступу зазначила, що питання реалізації російських активів за кордоном є пріоритетним для АРМА. Наразі Нацагентство пише новітню історію із застосування цих механізмів на практиці через реальні кейси. Тому, реалізація арештованого активу за кордоном – люксової яхти зрадника України медведчука «Royal Romance» - стане прецедентом для подальших справ з реалізації арештованих активів за кордоном, зокрема і активів російської федерації.

«Під звуки повітряної тривоги, в часи війни з російською федерацією, тут в Києві, ми вирішуємо надскладні питання щодо використання російських активів на користь України. Ми вже застосували всі можливі механізми для реалізації яхти медведчука і маємо безпрецендентні досягнення», - зазначила Олена Дума.

Вона додала, що наразі Нацагентство стикається з неймовірною протидією адвокатів медведчука, які тиснуть на усіх учасників процесу як в Україні, так і за кордоном. Тож Голова відомства звернулась до міжнародної спільноти за допомогою в усуненні перешкод для реалізації злочинно набутого майна.

«Я закликаю усіх міжнародних правників, долучитися до процесу та допомогти у пришвидшенні реалізації арештованої яхти колаборанта медведчука, для того аби злочинно набутий актив спрацював на благо України», - наголосила Олена Дума.

Водночас, керівник АРМА розповіла про ініціативи АРМА щодо внесення змін до українського законодавства у розрізі вдосконалення ефективності управління арештованими активами та розблокування можливості АРМА управляти корпоративними правами.

«Мова йде про управління активами, де 100% власності належать громадянам російської федерації. Позиція, де ми маємо запитувати у країни-агресора дозвіл на управління майном на території України є антидержавницькою», - наголосила Олена Дума звертаючись до учасників міжнародного форуму.

Раніше свою підтримку у схваленні законопроєкту 10069 висловлювала міжнародна спільнота на конференції з повернення активів у країнах Центральної та Східної Європи.

Наприкінці своєї доповіді Олена Дума подякувала організаторам форуму за чудову можливість вкотре підняти важливі для України питання перед світовою спільнотою.