Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Приховувати незаконні активи за кордоном стає ще складніше: АРМА та НАЗК розробили спільний механізм виявлення необґрунтованих активів

09-08-2024

Спільним наказом Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) від 15 липня 2024 року № 267/198/24, який набув чинності  8 серпня 2024 року, визначено механізм (порядок) взаємодії АРМА та НАЗК у виявленні необґрунтованих активів суб'єктів декларування за кордоном. 

Документ визначає процедуру виконання АРМА письмових запитів НАЗК щодо надання інформації, необхідної для виявлення необґрунтованих активів субʼєктів декларування. АРМА як орган, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку арештованих активів, відіграє ключову роль у цьому процесі, та використовує свої можливості та міжнародні зв'язки для ефективного пошуку та ідентифікації активів як в Україні, так і за її межами.

«Новий формат взаємодії між АРМА та НАЗК є важливим кроком у посиленні боротьби з корупцією та незаконним збагаченням в Україні. Це не лише підвищує ефективність роботи антикорупційних органів, але й посилає чіткий сигнал не доброчесним посадовцям: приховати незаконно набуті активи стає все складніше, незалежно від того, де вони знаходяться, — зазначає Голова АРМА Олена Дума.

«АРМА як орган, що формує державну політику у сфері розшуку сумнівних активів, а також НАЗК як орган, що формує державну антикорупційну політику, мають зосередитись спільному завданні – повернути в Україну усі активи, набуті недоброчесними службовцями та сховані за кордоном. Взаємодія з АРМА значно посилить можливості фахівців НАЗК, які  здійснюють заходи фінансового контролю», - зазначив Голова НАЗК Віктор Павлущик. 

Запровадження такого спільного механізму виявлення необґрунтованих активів демонструє, що органи антикорупційної інфраструктури України працюють як єдиний потужний механізм, підсилюючи один одного. АРМА та НАЗК є невід'ємною частиною цієї системи, працюючи пліч-о-пліч з іншими антикорупційними органами для досягнення спільної мети – очищення України від корупції.