Ц
Ц
Ц
A
A
A+

Робота АРМА за добу: держбюджет отримає більше 100 млн гривень

25-06-2024

Тільки вчора ми говорили про надходження чергового траншу у 77 млн гривень до державного бюджету від управління “облгазами фірташа”. Вже сьогодні ще 34 млн гривень Агентство з розшуку та менеджменту активів забезпечило до державної скарбниці від реалізації мінеральних добрив (карбаміду гранульованого) через систему Прозорро.Продажі. Відповідну інформацію вже опубліковано на цьому електронному майданчику.

Наразі АРМА додатково залучає експертизу на відповідність ціни реалізації до ринкової: найближчим часом буде відібрано проби та зразки лотів гранульованого карбаміду, які виставлено на реалізацію. Принагідно зазначаємо, враховуючи те, що арештований актив зберігається вже понад рік, сукупна ціна від реалізації цих активів у більш як 34 млн гривень, оцінюється як досить гарна, при цьому також сплачуються 9 млн грн митних платежів.

Варто зазначити, що Нацагентство на постійній основі самостійно слідкує за відповідністю цінових пропозицій лотів - ринковим цінам. Агентство звертає увагу, що при оголошенні активу на перші електронні торги чинне законодавство України про публічні закупівлі дає можливість  субʼєктам підприємницької використовувати механізм, при якому знижується ціна лота. Зазвичай, субʼєкти підприємницької діяльності, знаючи про особливості цього механізму, навмисно не подають свої заявки при першому оголошенні торгів, очікуючи повторного оголошення коли, згідно процедури, знижується ціна лота на 50%. На повторних конкурсах Агентство вже спостерігає конкурентоспроможність та ініціативність учасників, які борються між собою за придбання активу, підвищуючи ціну.

Закликаємо народних депутатів, ДП "Прозорро.Продажі" та електронні майданчики спільно з АРМА удосконалити механізм, при якому цю практику свідомого заниження ціни буде викорінено. Шляхом внесення змін до Порядку реалізації арештованих активів можливо створити умови, за яких учасники електронних торгів будуть змагатися та боротися за придбання арештованих активів під час перших, а не повторних аукціонів.

Варто також зазначити, що згідно норм чинного законодавства України Агентство не може рекламувати та закликати учасників до участі в аукціонах, оскільки це є корупційними ризиками. Отже, є над чим подумати спільно із представниками  Прозорро.Продажі та народними депутатами України щодо збільшення конкурентоспроможності на перших торгах, аби учасники боролися за придбання активу не за півціни, а з початкової стартової від ринкової вартості.