Ц
Ц
Ц
A
A
A+

АРМА посилює роботу з міжнародними партнерами формуючи шлях до міжнародних стандартів боротьби з корупцією

19-08-2024

У сучасному глобалізованому світі корупція набуває все більш транснаціонального характеру. Активи, набуті злочинним шляхом, часто переміщуються через кордони, ускладнюючи їх повернення та використання в інтересах держави. Саме тому міжнародна співпраця у сфері боротьби з корупцією та повернення активів є вкрай необхідною.

Для успішної боротьби з транснаціональною корупцією необхідна координація зусиль на міжнародному рівні. АРМА активно працює над впровадженням міжнародних стандартів та кращих практик у сфері управління активами.

АРМА, як ключовий орган України в цій сфері, активно розвиває міжнародні партнерства. Співпраця з іноземними колегами дозволяє:

Ефективніше розшукувати та арештовувати активи: спільні розслідування, обмін розвідувальною інформацією, використання міжнародних правових інструментів.
Прискорювати процедури повернення активів: спрощення процедур екстрадиції, взаємне визнання судових рішень.
Посилювати міжнародний тиск на корупціонерів: спільні санкції, публічні кампанії.

Крім того, мова також йде і про підвищення прозорості та підзвітності у роботі Нацагентства, а також відібрання найкращих міжнародних практик для побудови високоефективної моделі розшуку та управління активами, яка відповідатиме вимогам часу та потребам країни.

Тільки за останні п’ять місяців роботи АРМА підписано міжнародні міжвідомчі угоди щодо розшуку та управління активами з:

Бюро з розшуку та повернення активів (Республіка Мальта)
Державною агенцією з управління повернутими активами (Республіка Казахстан)
Національним антикорупційним центром (Республіка Молдова)
Національним агентством з управління арештованими активами (Румунія)
Федеральним агентством з управління арештованим майном (Федерація Боснія і Герцеговина).

Крім того, такі ж проєкти міжвідомчих угод наразі знаходяться на опрацюванні з Францією, Данією, Естонією, Албанією, Італією, Хорватією, Північною Македонією, Бельгією та Фінляндією.

Додатково до 12 країн надіслано проєкти угод щодо взаємодії. Серед них: Велика Британія, Канада, Німеччина, США та Японія.
“Всі ці угоди є логічним продовженням та складовою підписаних Президентом України Володимиром Зеленським близько двох десятків міждержавних безпекових угод з нашими партнерами у межах декларації про підтримку України”, - зазначає заступник Голови АРМА з євроінтеграції Грігол Катамадзе.

Він також додав, що водночас АРМА вже співпрацює з низкою відомих міжнародних організацій щодо виявлення та розшуку арештованого майна. Відомство є одним із найбільш активних учасників міжнародної взаємодії в рамках Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів (CARIN) та у 2023 році отримало статус члена наглядової ради BAMIN.

“Міжнародна співпраця АРМА – це не просто слова, це конкретні дії, спрямовані на захист інтересів Держави, а також інвестиція в майбутнє нашої країни, яка дозволяє повернути незаконно виведені кошти та використати їх на розвиток економіки та соціальної сфери”, - підкреслив Грігол Катамадзе.